Augmented Reality (AR)

Augmented Reality (AR)


H επαυξημένη πραγματικότητα, ή Augmented Reality (ΑR) όπως είναι πιο διαδεδομένος ο όρος, αναφέρεται στη σύνθεση εικόνων, βίντεο, ήχων, αντικειμένων, γραφικών τριών διαστάσεων (3D) ή γραφικών που έχουν παραχθεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τα οποία μπορούμε να τα δούμε στον πραγματικό κόσμο.

Με τον όρο  Augmented Reality (ΑR) ουσιαστικά αναφερόμαστε στην τεχνολογία που συμπληρώνει την προοπτική και την αλληλεπίδραση με το φυσικό κόσμο και επιτρέπει στο χρήστη να βρίσκεται μεν σε έναν πραγματικό κόσμο ο οποίος όμως έχει συμπληρωθεί με επιπλέον πληροφορίες που έχουν παραχθεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (Basogain, Olabe, Espinosa, Rouèche & Olabe, 2010).

H επαυξημένη πραγματικότητα (ΑR) σχετίζεται πολλές φορές με τη εικονική πραγματικότητα η οποία όμως δημιουργεί έναν εξολοκλήρου εικονικό κόσμο.  Ωστόσο, με την  επαυξημένη πραγματικότητα (ΑR) διατηρούμε τον πραγματικό κόσμο και απλά προσθέτουμε μερικά αντικείμενα από τον εικονικό.  Με αυτό τον τρόπο, η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει στο χρήση να αλληλεπιδράσει με την προστιθέμενη πληροφορία χωρίς όμως να χάσει την επαφή με τον πραγματικό κόσμο στον οποίο βρίσκεται (Basogain, Olabe, Espinosa, Rouèche & Olabe, 2010).

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής του Augmented Reality (ΑR) είναι τo project Aprenda.  Το Aprenda χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για να δημιουργήσει εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά.  Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το project ήταν μαθητές Δημοτικού και είχαν τη δυνατότητα να δουν 3D μοντέλα μέσα από μια οθόνη iPhone (Torres, 2011).

 

 

Αναφορές

  • Torres, D. R. (2011). Realidad Aumentada, educación y museos. Revista ICONO14. Revista científica de Comunicación y Tecnologías emergentes, 9(2), 212-226.
  • Basogain, X., Olabe, M., Espinosa, K., Rouèche, C., & Olabe, J. C. (2010). Realidad Aumentada en la Educación: una tecnología emergente. Bilbao
Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 21 Φεβρουάριος 2016 12:15
Ετικέτες
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εκτύπωση 3D Eye-tracking »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.