Εκτύπωση 3D

Εκτύπωση 3D - 3D printing


Η τρισδιάσταση εκτύπωση είναι η εκτύπωση αντικειμένων - εξαρτημάτων με τη διαδοχική πρόσθεση στρώσεων υλικού.  Η βιομηχανία εκτύπωσης 3D ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά οι εκτυπωτές εκείνης της γενιάς ήταν τόσο ακριβοί κάτι που περιόριζε τη χρήση από επαγγελματίες.  Η σημερινή επέκταση των νέων τεχνολογιών σε τρεις διαστάσεις (3D) έχει ωφεληθεί από τους τύπους αναλώσιμων FDM (Fused Deposition Modeling) για 3D εκτύπωση, με το οποίο τα αντικείμενα χτίζονται στρώμα - στρώμα με εξωθημένο λιωμένο πλαστικό. 

Επίσης, οι νέες τεχνολογίες για 3D εκτύπωση επωφελήθηκαν από τις δράσεις του ανοιχτού κώδικα (για λογισμικό και υλικό, όπως οι πλακέτες Arduino), καθώς και από την ελεύθερη ανταλλαγή ψηφιακών αρχείων μέσω του Διαδικτύου.

Με το λογισμικό ανοικτού κώδικα, μπορεί να βρει κάποιος τα σχέδια για ογκομετρικά αντικείμενα και οδηγίες προγραμματισμού που είναι απαραίτητες για την εκτύπωση των συγκεκριμένων αντικειμένων.  Οι 3D εκτυπωτές δημιουργούν 3D αντικείμενα είτε από PLA (πολυγαλακτικό οξύ - Polylactic Acid) που είναι βιοδιασπώμενο και οικολογικό πλαστικό, ένα οργανικό υλικό που προέρχεται από το άμυλο καλαμποκιού, είτε από ABS (ακρυλονιτρίλιο βουταδιένιο στυρένιο - Acrylonitrile Butadiene Styrene) που προέρχεται από παράγωγα πετρελαίου.  Το ABS χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή προφυλακτήρων, λόγω της αντοχής και της σκληρότητα του, καθώς και για τουβλάκια Lego.  Τα υλικά αυτά θερμαίνονται  στους 170 με 250 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να δημιουργήσουν πολλαπλά στρώματα που συνθέτουν τα παραγόμενα αντικείμενα 3D εκτύπωσης.  Ορισμένοι 3D εκτυπωτές μπορούν να εκτυπώσουν μερικά από τα δικά τους στοιχεία με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα αυτο-αναπαραγωγής.

 

Αναφορές

  • Canessa, E., Fonda, C., & Zennaro, M. (2013). Low-‐cost 3D Printing for Science, Education and Sustainable Development. LOW-COST 3D PRINTING, 11.
Ετικέτες

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.