Προσαρµοστικά Εκπαιδευτικά Συστήµατα Υπερµέσων (ΠΕΣΥ)

Προσαρµοστικά Εκπαιδευτικά Συστήµατα Υπερµέσων (ΠΕΣΥ) - Adaptive Educational Hypermedia System (AEHS)


Ένα προσαρμοστικό εκπαιδευτικό σύστημα υπερμέσων (ΠΕΣΥ) είναι ένα διαδραστικό σύστημα που εξατομικεύει και προσαρμόζει το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής μάθησης, παιδαγωγικά μοντέλα, και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας διαφορετικές παραμέτρους και ένα σύνολο προκαθορισμένων κανόνων για την κάλυψη των ατομικών αναγκών, την προηγούμενη γνώση, τους τρόπους μάθησης, την εμπειρία και τις προτιμήσεις των χρηστών, όταν και εφόσον αυτές προκύψουν (Elnawawy & AbdElnabi & Harb, 2014).

Τα Προσαρμοστικά Υπερμέσα (ΠΥ) είναι μια εναλλακτική απάντηση στην παραδοσιακή προσέγγιση της ανάπτυξης των συστημάτων υπερμέσων που λέει «ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους».

Τα Προσαρμοστικά Συστήματα Υπερμέσων (ΠΣΥ) δημιουργούν ένα μοντέλο με στόχους, με προτιμήσεις και  γνώσεις του κάθε χρήστη, και χρησιμοποιεί αυτό το μοντέλο σε όλη την αλληλεπίδραση με το χρήστη, προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες του (Brusilovsky, 1996). 


Για παράδειγμα, σε ένα μαθητή που βρίσκεται σε προσαρμοστικό εκπαιδευτικό σύστημα υπερμέσων (ΠΕΣΥ) θα του δοθεί μια παρουσίαση που είναι προσαρμοσμένη ειδικά στις γνώσεις του πάνω σε ένα θέμα (De Bra & Calvi, 1998), και μια προτεινόμενη γκάμα από σχετικές συνδέσεις για να προχωρήσει περαιτέρω (Brusilovsky, Eklund, & Schwarz, 1998b). (Brusilovsky, 2003).

Αναφορές

  • Brusilovsky, P. (2003). Developing adaptive educational hypermedia systems: From design models to authoring tools. In Authoring tools for advanced technology Learning Environments (pp. 377-409). Springer Netherlands.
  • Elnawawy, T., AbdElnabi, A., & Harb, H. (2014). Adaptive Educational Hypermedia System. International Journal of Electronics Communication and Computer Engineering, 5(1), 68.
Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 18 Φεβρουάριος 2016 10:36
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Gamification Υπολογιστικά νέφη - Cloud computing »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.